Arama Motorları Gerçekte Nasıl Çalışır?

Arama Motorları Gerçekte Nasıl Çalışır?

Arama Motorları Gerçekte Nasıl Çalışır?

Ürünleri veya bilgileri bulmak için Google'ı veya diğer arama motorlarını ne sıklıkta ve neden kullandığınızı düşünün. Yolculuğumuza başlarken, sormamız gereken ana soru, 'Arama motorları web sitelerini kategorize etmek ve bunları arama yapanlara sonuç olarak geri sunmak için nasıl çalışır?' Aramaların çoğu için, bu, arama sonuçlarında görünürlüğü artırmak ve web sitemize gelen arama trafiğini artırmak için SEO teknikleri uygulanarak sağlanabilir.

SEO için optimizasyon

Dijital bir pazarlamacı olarak, markanızın, web sitenizin veya şirketinizin arama yapanlar tarafından nasıl bulunacağını bilmek temel bir beceridir ve SEO'nun nasıl geliştiğini anlamak sizi oyunun zirvesinde tutacaktır. Ancak, SEO küçük şekillerde sık sık değişirken, temel ilkeleri değişmez. Google 1990'ların sonunda ortaya çıktığından beri, SEO'yu üç bileşene ayırabiliriz:

  1.  Teknik Optimizasyon
  2.  Sayfa İçi Optimizasyon
  3.  Sayfa Dışı Optimizasyon

Teknik Optimizasyon , sitenizde SEO'yu geliştirmek için tasarlanmış ancak içerikle ilgili olmayan etkinlikleri tamamlama sürecidir. Genellikle perde arkasında olur.  

Sayfa İçi Optimizasyon , sitenizdeki içeriğin alakalı olmasını sağlama ve harika bir kullanıcı deneyimi sağlama sürecidir. İçeriğinizde doğru anahtar kelimeleri hedeflemeyi içerir ve bir içerik yönetim sistemi aracılığıyla yapılabilir.

Bir İçerik Yönetim Sistemi veya CMS, bir web sitesini yönetmek için kullanılan bir yazılım parçasıdır. Metin, resim ve videolar gibi bir web sitesinin içeriğinin yüklenebileceği veya değiştirilebileceği yerdir. SEO amaçları için optimize edilmiş sayfa başlıkları ve açıklamalar oluşturmak için bir CMS kullanılabilir.

Bir CMS genellikle kullanıcı dostu bir arayüze ve bazı durumlarda metin kutuları ve resimler için sürükle ve bırak işlevine sahip olacaktır, böylece kendi sayfa düzenlerinizi kolayca tasarlayabilirsiniz. İçerik yönetimi sistemlerinin yaygın örnekleri arasında Wordpress, Wix, Drupal, Joomla, Magento, Shopify ve Expression Engine bulunur.

Sayfa Dışı Optimizasyon , site dışındaki etkinliklerle sitenizin arama motoru sıralamalarını iyileştirme sürecidir. Bu, büyük ölçüde sitenin itibarını artırmaya yardımcı olan geri bağlantılardan kaynaklanmaktadır.

Arama motoru algoritmaları, arama yapan kişiye aradıkları kesin sonuçları vermek için ipuçları arayan bilgisayar programlarıdır. Arama motorları, web sayfalarını bulmak ve herhangi bir anahtar kelime için hangilerinin sıralanacağına karar vermek için algoritmalara güvenir. Arama motorlarının nasıl çalıştığına dair üç adım vardır:

  1. Tarama: bir web sitesinin temalarını ve konularını keşfetmek
  2. İndeksleme: Sayfayı belirli konularla bağlantılı bir arama motorunun veritabanına kaydetme; ve
  3. Sıralama: arama motoru veritabanında ilişkili arama parametrelerine ve temalara göre arama sonuçlarının konumunu sıralama

1. Tarama

İlk adım sürünmektir. Arama motorları, yeni sayfalar bulmak ve bunlarla ilgili bilgileri kaydetmek için web tarayıcıları gönderir. Bazen bu web tarayıcılarına 'örümcekler' veya 'robotlar' diyoruz. Amaçları, var olan yeni web sayfalarını keşfetmek ve ayrıca değiştirilip değiştirilmediğini görmek için daha önce ziyaret ettikleri sayfalardaki içeriği düzenli olarak kontrol etmektir.  

Arama motorları, daha önce keşfettikleri bağlantıları izleyerek web sayfalarını tararlar. Bu nedenle, bir blog gönderiniz varsa ve ana sayfanızdan bağlantılıysa, bir arama motoru ana sayfanızı taradığında, takip etmek için başka bir bağlantı arayacak ve yeni blog yazınızın bağlantısını izleyebilir. Web siteleri bazen arama motorlarına, dizinin dışında kalmaları için belirli web sayfalarını taramamaları talimatını verir.

2. Endeksleme

İkinci adım indekslemedir. İndeksleme, bir arama motorunun taradığı içeriği kullanıp kullanmayacağına karar vermesidir. Taranan bir web sayfası, bir arama motoru tarafından layık görülürse, dizinine eklenir. Bu endeks, son sıralama aşamasında kullanılır. Bir web sayfası veya içerik parçası indekslendiğinde, dosyalanır ve daha sonra alınabileceği bir veritabanında saklanır. Benzersiz ve değerli içerik sunan çoğu web sayfası dizine yerleştirilir. Aşağıdaki durumlarda bir web sayfası dizine yerleştirilmeyebilir:

  • mobil uyumlu değil
  • içeriği kopya olarak kabul edilir
  • içeriği düşük değerli veya spam olarak kabul edilir
  • taranamaz
  • sayfa veya etki alanında gelen bağlantılar yoktu

 

3. Sıralama

Üçüncü adım gerçekten en önemli adımdır ve bu da sıralamadır. Herhangi bir anahtar kelime için arama motorları, arama yapan kişiye bulabilecekleri en faydalı ve alakalı sonuçları vermek için sonuçları sıralar veya sıralar. Sıralama yalnızca tarama ve dizine ekleme adımları tamamlandıktan sonra gerçekleşebilir. Dolayısıyla, bir arama motoru sitenizi tarayıp dizine ekledikten sonra siteniz sıralanabilir.

Arama motorlarının içeriği sıralamak ve sıralamak için kullandığı 200'den fazla sıralama sinyali vardır ve hepsi SEO'nun üç temeline uymaktadır: teknik optimizasyon, sayfa içi optimizasyon ve sayfa dışı optimizasyon. Arama motorlarının web sayfalarını sıralamak için kullandığı bazı sinyal örnekleri şunlardır: başlık etiketinde anahtar kelime varlığı, web sayfasının yükleme hızı ve web sitesi itibarı.

Başlık Etiketinde Anahtar Kelime Varlığı - Sayfada ve başlık etiketinde anahtar kelime veya eşanlamlıdan bahsedilip bahsedilmediği.

Web Sayfasının Yükleme Hızı - Web sayfasının hızlı yüklenip yüklenmediği ve mobil uyumlu olup olmadığı.

Web Sitesi İtibarı - Web sayfasının ve web sitesinin aranan konu için saygın olup olmadığı.

Google'ın Algoritmaları

Google'ın ana arama algoritmasına Google Hummingbird adı verilir ve arama motoru sonuçlarının nasıl sıralanacağına ve sıralanacağına karar vermekten sorumludur.

Google ayrıca RankBrain adında bir makine öğrenimi arama motoru alt algoritmasına sahiptir.

  • RankBrain aşina olmadığı bir kelime veya kelime öbeği görürse, daha iyi anlamak için yapay zeka kullanır.
  • Google'ın anahtar kelimeleri bilinen konulara ve kavramlara dönüştürerek bu sorguları anlamasına olanak tanır, yani sorgular olağandışı olduğunda bile daha iyi arama motoru sonuçları sağlayabilir.
  • RankBrain, anahtar kelime için optimize edilmiş en iyi sonuç olmaya çalışmak yerine, kullanıcı memnuniyeti sağlayan ve kullanıcının beklediği sonucu döndüren web sitelerini ödüllendirir.

İyi bir SEO stratejisi, kullanıcı deneyimini ve memnuniyetini geliştirmek ve RankBrain sıralama faktöründen en iyi şekilde yararlanmak için web sitenizi optimize etmektir.

Bunu yapmanın en etkili üç yolu:

  1. Orta kuyruklu anahtar kelimeler için optimize edin
  2. Sayfa başlıklarını ve açıklamaları tıklamalar için optimize edin, böylece birisi arama yaptığında girişinizin tıklanma olasılığı daha yüksektir. Tıklama oranı, sizi Google'da gören ve ardından devam edip tıklayarak web sitenize giden kişilerin yüzdesidir. En önemli anahtar kelimeyi içeren CTA'ları kullanarak ve parantez kullanarak test ederek (gerçekten işe yaradıkları için) TO'yu optimize edebilirsiniz.
  3. Bekleme süresini artırmak (insanların sayfada kalma süresi) ve hemen çıkma oranını (yalnızca bir sayfayı görüntüledikten sonra ayrılan ziyaretçilerin yüzdesi) azaltmak için içeriği optimize edin.

Google'ın en önemli üç sıralama faktörü şunlardır:

  • Bağlantılar - bu referansın büyük ölçüde geri bağlantılara ve sayfa dışı optimizasyona yönelik olduğuna inanılıyor
  • İçerik - bu, sayfa içi optimizasyon için geçerlidir; ve
  • RankBrain - Google'ın kullanıcı memnuniyeti sağlayan siteleri ödüllendiren makine öğrenimi arama motoru alt algoritması

2018'de Google, BERT algoritmasını tanıttı, BERT, daha iyi sonuçlar elde etmek için arama motorlarının bağlamla ilişkili olarak arama yapanların dili hakkında daha fazla bilgi edinmeleri için geliştirilmiş bir yoldur.

Yorum(0)

  1. Henüz onaylanmış bir yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yazın!

Yorum Yap